АКТУАЛНОБЪЛГАРИЯПРОЕКТИ

Как Деси Иванова накара деца билингви да опознаят и представят българския фолклор

Определят я като учител иноватор. Щом успя да накара деца билингви да опознаят и представят българския фолклор и позабравени народностни традиции на българина, значи подохът й към тази трудна целева група е бил наистина успешен, коментират с уважение колегите й от основно училище „Гео Милев“ в Пловдив.
Тя е Десислава Иванова – един амбициозен млад човек, за когото социализирането и успешното обучение на ученици, растящи в двуезична среща е не само предизвикателство, но и мисия.
Деси създава един много любопитен видеоклип, в който демонстрира това, което е постигнала със своите второкласници, и на които преподава от две години. Във видеото нейните малки „актьори“ възпроизвеждат специфични наши фолклорни традиции чрез рисуване с пясък. Чрез пясъка децата асоциират един български обчаи с трите елемента – вода, пръста и брашно, които неотменно присъстват в пролетните традиции на българина.

„Реших да създам с децата този видео материал заради самия работен процес. Точно като в театъра. Създаването, репетициите на една пиеса са много по-интересни и за мен има много повече магия от самата примиера, разказва разпалено Десислава. – Благодарна съм на директора на нашето училище Анелия Кирова, че ми се довери и подкрепи проекта. Купих плафон за рисуване с пясък. В кукления театър има пиеса, която е направена на този принцип. Разказах им, те се запалиха. Две седмици ги учих само на спецификата за рисуване с пясък, обяснява учителката. Осъзнаха как човек може да сподели и да каже нещо на света и невербално. По време на проекта моите ученици участваха непрекъснато в творчески процес. Знаеха, че ги снимаме. Чувставаха се малко и като актьори. Работеха в екип постоянно и си помагаха, обяснява учителката. – Изучаваха и пресъздаваха нашия фолклор всеки ден. Избрах да пресъздадем част от пролетните празници, защото учениците не познават нашия фолклор. Мислеха си, че нашите носии са ирански, а от Иран е само пясъка, с който рисуваме“, допълва авторката на клипа.
Деси Иванова работи в основно училище „Гео Милев“ със своите второкласници билингви от 2 години. Още в 1-ви клас ги завела на театър, защото любовта й кам това велико изкуство е естествена. Завършила е Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, а след това Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, със специалност „Сценография“. След дипломирането си работи в театъра.
Не крие, че на нея, и на децата им е било много трудно да направят този видео материал, първо зареди езиковата бариера. Знае добре, че децата билингви нямат равен старт с връстниците си, чийто майчин език е българският. Нейните второкласници трябва да се справят с преодоляване и на езиковите различия, защото все още те не владеят добре българския книжовен език.
„Осъзнах, че ще е нужно да направя нещо много повече за тях, нещо нетрадиционно. Трябваше да „запаля искрицата“ в тези деца и да ги мотивирам да са в класната стая. Да направят нещо нетрадиционно за тях. Така исках да надградя техните знания и умения. Използвах доста похвати от метода „Монтесори“. Имахме „макаронена математика“, глина, направих им таблички с грис, където те постоянно изписваха, визуализираха, рисуваха и успоредно ги предизвиквах да ми разказват и споделят всичко на български език“, допълва авторката на любопитното видео. Нищо, че процесът е труден – във втори клас децата все още не са овладели българската лексика, граматика, синтаксис, но с много усилия от тяхна страна – клипът е готов.

„Още по време на студентските си години работата с деца й е била много интересна и приятна, признава Деси. – Когато завършвах „Сценография“ единият от проектите, който трябваше да създадем бе сценография за детска пиеса. Тогава си спомням, че реших да се заема с нелеката задача „Малкият принц“. Близо година правех проучване и в процеса, както и в крайния проект включих доста детски идеи и визуализации. После след дипломирането си имах честта да работя в театъра – период, който никога няма да забравя. Научих много!“.
Десислава Иванова обаче спонтанно решава да се отдаде на ежедневния преподавателски „театър“ в училище. Завършва „Начална училищна педагогика“ и признава, че се чувства прекрасно и много мотивирана в новата среда. Срещнала е много съмишленици, които впоследствие са й станали добри приятели.

Как се създава едно такова видео ли? И как учениците участват в творчески процес и пресъздават невербално, ли? Сега си го предствете – казва Десислава:

„Правим в класната стая. Пълно тъмно. Включва се художественото осветление. Децата са облечени в костюми. И разказват….. рисуват, споделят. Снимаме, после монтираме. Този метод за тях е много удачен и в часовете по български и литература. Когато имаме да създадем приказка или история.
Я си предствете каква е разликата? Ученици, които стоят мирно на чина и трябва да мислят как да довършат приказка или ученици, които са потопени в по-горната ситуация (осветление, костюми, грим, музика….).
Освен това работата с пясък: Стимулира сетивата, намалява тревожността, редуцира напрежението, стимулира креативността, развива въображението. Помага и за развитието на фината моторика при децата. Освен това стимулира сензорните възприятия, развива координацията. Има и успокояващо действие, като премахва натрупаното напрежение, разкрива своя нетрадиционен и иновативен подход Деси.

Видео клипът може да го видите на следния линк в YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=YdJ32sEdfmg