ВОДЕЩИ НОВИНИОБЩЕСТВО

Лекувайте сънната апнея с водещата фирма за медицинско оборудване и аксесоари Аdapt.bg

Не подценявайте сънната апнея! Ако сте решили да се избавите от нея – доверете се на доказаните специалисти в тази сфера – водещата фирма за медицинско оборудване и аксесоари Аdapt.bg, съветват специалистите.
Лекувайте сънната апнея със съветите и продуктите, които ще Ви предложат доказаните експерти в бранша от Аdapt.bg.
Адапт БГ е верига от специализирани магазини, които предлагат широка гама от медицински продукти и артикули, както и медицинска апаратура и техника за домашно лечение.

Какво трябва да знаем за сънната апнея?!
Сънната апнея е заболяване на горните дихателни пътища (обструктивна сънна апнея, съкратено ОСА) както и неврологичен проблем (централна сънна апнея). Често подценявана и оставяна нелекувана, апнеята е изключително сериозно заболяване, криещо сериозни последствия за организма.
Заболяване способно да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния.
Лечението на сънна апнея в домашни условия се определя в зависимост от типа и стадия на заболяването.

Най-често срещаната форма на болестта е обструктивният тип, обструктивна сънна апнея, характеризиран с чести спирания на дишането по време на сън, заради отпускане на мускулите в задната част на гърлото и последвано от блокиране на дихателните пътища.
При нощни прояви на обструктивна сънна апнея, дихателните пътища са напълно или частично блокирани, което води до спиране на дишането за 10-20 секунди. Това блокиране причинява спад на нивата на кислород в кръвта, а самите появи на апнея по време на сън карат мозъка да се активира и да пусне сигнали за паника към тялото, карайки го да възобнови дишането (чрез така наричаните микросъбуждания).
Повечето хора не помнят предизвиканите от мозъка микросъбуждания в REM и в не-REM стадиите на съня като физиологичен процес. Когато апнеите се случват над 30 пъти на час, това оказва комплексно негативно влияние върху цикъла на съня и функионирането на човешкия организъм.

Апнеята може да възникне спонтанно, с течение на времето, да бъде индуцирана от лекарства с триптаминова токсичност или да възникне механично, вследствие на асфиксия. Още една причина за възникването на болестта е предхождаща травма или неврологично нарушение.

Произход на термина
Терминът „апнея“ (apnoea) произлиза от старогръцката дума ἄπνοια, чийто буквален смисъл е безветрие или отсъствие от дишане.
Старогръцката дефиниция на заболяването отразява директно състоянието, при което мускулите за дишане не се движат, а в белите дробове се получава метафорично безветрие, тоест спира потокът на въздух.
(Апнея, в класическия смисъл на понятието, може да се появи и в моменти на повишена емоция, като например по време на плач.)

Какви са симптомите на обструктивната сънна апнея?
Най-често срещаните симптоми на обструктивна сънна апнея са внезапни събуждания от чувство за задушаване или недостиг на въздух, неспокоен сън, недоспиване и липса на енергия през деня.

​Какви са усложненията при обструктивната сънна апнея?
Както при всяко друго сериозно медицинско състояние, обструктивна сънна апнея носи със себе си и редица усложнения и проблеми като:

Умора през деня
Многобройните нощни събуждания причинени от пристъпи на апнея пречат на нормалния възстановителен сън. Това от своя стана води до усещане за „неотпочиналост“ и умора през деня, силна сънливост и промяна в настроенията (раздразнителност).
Трудна концентрация
Вследствие на непълноценен възстановителен сън през нощта, хората страдащи от обструктивна сънна апнея страдат от затруднена концентрация през работния ден. При професии, свързани с управление на превозни средства и изискващи високо ниво на концентрация, страничните ефекти на обструктивна сънна апнея биха оказали пряко негативно влияние върху човешката реакция при злополуки.

Раздразнителност и смяна на настроенията.
Раздразнителността и смяната на настроенията са често срещани странични ефекти на сънната апнея вследствие на нездравословен сън и невъзможност на организма напълно да отпочине по време на възстановителния нощен сън.

Сърдечно-съдови усложнения и високо кръвно налягане
Внезапните понижения на нивата на кислород в кръвта, които се появяват по време на сънна апнея, повишават кръвното налягане и цялостно натоварване на сърдечно-съдовата система.

Повишен риск от високо кръвно налягане (хипертония).
Обструктивна сънна апнея би могла да повиши риска от повтарящи се инфаркти, инсулт и сърдечна аритмия. При наличие на сърдечно заболяване, ниските нива на кислород в кръвта могат да доведат до аритмия.

Усложнения за пациенти с Диабет тип 2
Апнеята повишава риска от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Усложняване на метаболитния синдром
Метаболитния синдром, наричан още „синдром-x” и „синдром на Рийвън“, е съвкупност от рискови фактори, като високо артериално налягане, завишени нива на холестерол, висока кръвна захар и затлъстяване в обиколката на талията. Синдромът е свръзан и със завишен риск от сърдечно-съдови заболявания, пряко зависими от наличието на апнея.

Усложнения с лекарства и операции
Наличието на обструктивна сънна апнея е фактор, оказващ влияние върху приема на определени лекарства и вкарването под обща упойка. Хората с обструктивна сънна апнея са със завишен риск от усложнения след операция, поради затруднено дишане под упойка или когато лежат по гръб по време на възстановяването.

ВАЖНО: Преди запланувана операция, осведомете Вашия лекар, че страдате от сънна апнея, както и за настоящото ви лечение!

Проблеми с черния дроб
При изследвания на чернодробната функция, страдащите от обструктивна сънна апнея са по-склонни да получат абнормални резултати.

Лишаване на партньора от здравословен сън
Силното хъркане при сънна апнея често пречи на партньорите на хора с обструктивна сънна апнея. Често се случва партньорите да се преместват да спят в друга стая или в колкото се може по-далечно помещение от хъркащия.

Какви са рисковите фактори при обструктивна сънна апнея?
Факторите, които значително увеличават риска от обструктивна сънна апнея са наднорменото тегло, дължината на шията, наличието на стеснен дихателен път, напредналата възраст, пола (мъжете са по-предразположени към заболяването), пушенето и употребата на алкохол, както и фамилната обремененост.
Рисковите фактори при централната сънна апнея са: напредналата възраст, пола, наличието на сърдечни нарушения, употребата на болкоуспокояващи с наркотични вещества и прекаран инсулт.

Какво представлява позиционната обструктивна сънна апнея (ПОСА)?
При обструктивна сънна апнея спирането на дишането се случва, когато меките тъкани на горните дихателни пътища и езикът се отпуснат и ограничат достъпа на кислород до белите дробове.
Съществува обаче и още един фактор, играещ ролята на катализатор на апнеи. Това е позицията по време на сън. Тоест разположението на тялото би могло да повлияе директно на това колко прояви на апнея ще изпитате през нощта. Това се нарича позиционна обструктивна сънна апнея (ПОСА)–апнея появяваща се, когато човек лежи по гръб. Точно тогава, при легнало по гръб положение, е по-вероятно горните дихателни пътища да се отпуснат и да възпрепятстват нормалното дишане.
Според американски правителствени изследвания, позиционната сънна апнея е най-често срещана при пациенти с лека форма на заболяването.

Сънна апнея лечение и диагностика вкъщи?
Домашните изследвания за сънна апнея се извършват лесно, чрез помощта на скрийнингови устройства. Те записват дихателните усилия, хъркането и сатурацията на кислород в кръвтa, докато пациентът спи.
Скрийнинговите устройства за обструктивна сънна апнея са изключително компактни и прецизни, а данните от анализа им се разчитат и интерпретират от специалисти по медицина на съня.
След това се определя така наречения Апнея Хипоапнея Индекс (AHI), който индикира броя спирания на дишането за повече от 10 сек. средно за час.

Ако се установят от 5 до 30 събития на час, това доказва наличието на лека до напреднала форма сънна апнея, а при над 30 спирания на час болестта е в изключително напреднал стадий.
Лечението в домашна обстановка се извършва с CPAP апарати, специално настроени за конкретния пациент и стадий.

Как точно се извършва лечението на сънна апнея?
Препоръчителната форма за лечение на обструктивна сънна апнея в домашни условия са придобилите световно приложение CPAP апарати (произнасят се „сипап“ или „ципап“ апарати).
Стандартни или автоматични, CPAP апаратите представляват специализирана техника за третиране на сънна апнея посредством контролирано поддаване на въздух под налягане. Този тип специализирана техника е доказано най-ефективният метод за поддържането на горните дихателни пътища отворени по време на сън, задържането на нормални нива на кислород в кръвта, както и за предотвратяването на постоянните микросъбуждания.

Какво представляват CPAP апаратите? CPAP апаратът го наричат още и ципап машина. С него може да се снабдите от АДАПТ БГ
Думата CPAP произлиза от английското съкращение на термина Continuous Positive Airway Pressure, което в буквален превод означава „продължително положително налягане на въздушния поток“.
Съвременният CPAP апарат сам по себе си представлява тихо и интуитивно устройство, което усеща появата на хъркащи звуци и апнеи. При засичане на тези сигнали, устройството започва да подава допълнителен кислороден натиск, за да ги противодейства.
След достигане на оптималното ниво налягане, машината поддържа желаното нивото още известно време, след което отново го намалява и „зачаква“ до следващото събитие у спящия (апнея).
По вътрешен дизайн, CPAP машините са миниатюрни смарт компресори за въздух, работещи на ток или на батерия. Най-последните модели BIPAP се предлагат с предимства като дистанционно проследяване, усъвършенствана детекция на събития, функция за лесно заспиване, филтри на шума, системи за облекчено издишане, интегриран овлажнител, опция за използване в автомобил и запис на детайлна статистика за пациента.

Какви са ползите от използването на CPAP апаратите?
Все по-голям брой от научни изследвания от 2019 г., показват, че обструктивна сънна апнея е все по-често свързана с завишен риск от проблеми с паметта, мисленето и вземането на решения. Използването на съвременни CPAP апарати намалява риска от сърдечно-съдови болести и предотвратява постепенното увреждане на мозъка вследствие на недостатъчно снабдяване с кислород. Третирането на ОСА с подобна техника спомага и за постигането на пълноценен възстановителен сън и нормална функция на паметта.
Доказано е чрез научни изледвания е, че използването на CPAP машина намалява и риска от мозъчен инсулт, инфаркт и поява на захарен диабет при пациента.

 Качествени автоматични CPAP апарати предлага Аdapt.bg
 Каква е разликата между различните видове CPAP апарати (APAP, BiPAP, BiLevel, VPAP)?  Устройстата за автоматичното позитивно въздушно налягане (срещани като APAP, AutoPAP, AutoCPAP, BPAP) поддържат дихателните пътища отворени на принципа дъх за дъх, като внимателно анализират наличното съпротивление в горните дихателни пътища. Когато става въпрос за BiPAP (BiLevel Positive Airway Pressure ) апарати се има предвид апарати, доставящи непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища. Подобно на CPAP апаратите, BiPAP устройствата предоставят неинванзивна терапия за пациенти със сънна апнея.
Както CPAP, така и BiPAP версиите използват маска при доставянето на въздух под налягане към дихателните пътища на пациента.

Откъде да си закупите CPAP апарат? От Аdapt.bg, разбира се.
Покупката на CPAP апарат е едно от най-важните стъпки при решаването на проблема с болестта сънна апнея. Важно е когато търсите CPAP апарат на пазара да се насочите към лицензиран дистрибутор на машини за лечение на сънна апнея в домашни условия. По този начин не рискувате апаратът ви да е дефектен, вече използван и вътрешно-замърсен с бактерии от предишен пациент, да е с изтичаща гаранция или въобще да няма такава!

Каквито и да са изискванията или предпочитанията ви за апарат, нашият професионален съвет е да НЕ прибягвате до апарати втора ръка, които често достигат цената на чисто новите такива (а понякога са и по-скъпи, защото се внасят на старо от чужбина и препродават с надценка в българските сайтове за обяви). Както всяка техника, CPAP апаратите се развалят с течение на времето, имат нужда от поддръжка от лицензиран и техник, който е сертифициран от производителя на апарата и който може да поправи вашия CPAP напълно безплатно при евентуален дефект или повреда.
Ако решите да се доверите на Adapt.bg, ние със сигурност ще Ви предоставим най-големия избор от стандартни и автоматични CPAP апарати и маски за Вашия специфичен вид и стадий на сънна апнея.
Апаратите ни са налични както за директна покупка, така и за вземане под наем и на разсрочено плащане.
Заключение
Сънната апнея е сериозно заболяване, което не само често остава недиагностицирано и нелекувано, но и което може да доведе до изключително сериозни и дори фатални последствия. Към 2019 год., от сънна апнея страдат над половин милион души в България, като близо 80% от тях нямат диагноза и не вземат никакви мерки за състоянието си. Един на всеки 10 човека страда от сънна анея, засягаща цялостното състояние на организма. Засега не са открити медикаменти, които да предоставят трайно решение с това заболяване.
Оперативно лечение се предписва при изключително опасни случаи, в които стандартното лечение с CPAP апарати не помага. Оперативните интервенции за сънна апнея могат да включат палатални импланти, свиване на езика и околните тъкани чрез радиочестотни вълни, поставяне на дихателна тръба в дихателните пътища, преструктуриране на носа, изместване на подезичната кост, хирургично отстраняване на част от езика или операция за отслабване.
Всяка от тези хирургични процедури крие своите рискове и неуспехи в генералното адресиране на болестта. Затова страдащите от ОСА предпочитат да адресират симптомите директно и без оперативно лечение, с помощта на CPAP.
Ако все още имате въпроси относно формите на сънна апнея, начина за диагностициране и най-доброто лечение за Вас, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате екприртети от https://adapt.bg/
Специалистите ни ще Ви помогнат с безплатна консултация и възможност да изпробвате CPAP апарати и маски на място в магазините ни.

Защо да се доверите на Аdapt.bg

Екипът на АДАПТ БГ ЕООД в Пловдив е от доказани и висококвалифицирани специалисти.

Защото АДАПТ БГ ЕООД е специализирана фирма за помощни средства за деца и възрастни със специални нужди, апарати за кислородна терапия, aпарати за терапия на сънна апнея, медицинско и болнично оборудване, ортези и оборудване за осигуряване на достъпна среда.

Близо 10 години АДАПТ БГ ЕООД предлага иновативни решения за терапевтично, медицинско, болнично оборудване и адаптация на околната среда спрямо специфичните нужди на деца и възрастни с различни здравословни проблеми.
Фирмата АДАПТ БГ ЕООД разполага с 5 изложбени центъра и магазини в София, Пловдив, Варна и Стара Загора, и Бургас, както и с онлайн магазин, през който може да се пазарува от всяка точка на България. Във всеки един от фирманите магазини можете да бъдете компетентно консултирани от медицински рехабилитатор, ерготерапевт или техник, за да получите отговор на всички въпроси, възникаващи при закупуване и по време на употреба на предлаганите от нас продукти.
Фирма Адапт БГ ЕООД е регистрирана към Агенцията за хората с увреждания като дистрибутор на дребно на медицински изделия, предназначени за хора с увреждания. Фирмата работи със заповеди за покупка и ремонт на технически помощни средства от Дирекция „Социално подпомагане“.

Намерете АДАПТ БГ ЕООД
СОФИЯ: ул. Три Уши 121 (зад Двореца на Децата)
ПЛОВДИВ: бул. Свобода 69
СТ. ЗАГОРА: бул. Патриарх Евтимий 141 (до ресторант Рандеву)
ВАРНА: ул. Илинден 9
БУРГАС: жк. Славейков, бл. 157 (между МОЛ Галерия и СОУ Д. Дебелянов)

Защо да изберете АДАПТ БГ ЕООД
Защото има млад, амбициозен и много подготвен екип от специалисти, който се стреми да постигне най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. В екипа работят медицински рехабилитатори, ерготерапевти и кинезитерапевти, които могат адекватно да Ви консултират относно правилния избор на помощно/рехабилитационно средство, ортеза или друг продукт.

АДАПТ БГ ЕООД  предлага
– ненадминато обслужване – по телефон, чат и имейл
– екип от обучени експерти на ваше разположение
– можете да откриете над 2,000 продукта онлайн
– сертифициран сервиз
– работи 6 дни в седмицата
– експресна доставка – само за 1 ден
– безплатна доставка на избрани продукти

Магазинът в Пловдив е на адрес

Адрес: бул. Свобода 69

Телефон: 032 207724

Мобилен: 0878 340005

Email: plovdiv@adapt.b