АКТУАЛНОВОДЕЩИ НОВИНИОБЩЕСТВО

Д-р Станка Узунова: Празниците крият и рискове за вашите очи, бъдете отговорни

Предстоят празници. Те винаги са съпровождани от безброй фойерверки, пиратки и „бомбички“, които ще продължат да са „актуални“ и след тях, заради серията от нови празненства и именни дни и през януари.
Макар и безобидните на пръв поглед ефектни „експлозии“ могат да увредят сериозно и очите, които са най-високо развитите сетивни органи, предупреждава водещият очен лекар д-р Станка Узунова, доказан експерт в тази област. Известната очна специалистка пояснява, че 80% от възприятието на обкръжаващия свят се осъществява чрез очите и те са най-важният сетивен орган – другите четири като слух, допир, обоняние и вкус формират само 20% от сетивните възприятия.
Потърсихме д-р Узунова за компетентен коментар по темата.

 – Д-р Узунова, на какво да обърнем внимание, за да предпазим нашите очи по време на празничните дни?

– Коледните и новогодишни празници са вълнуващо време за хората от всички възрасти. Обикновено ги свързваме с много веселие, надежда и приятно прекарване с приятели и близки. Но със сигурност никой от нас не иска да прекара празника в спешното отделение, затова не бива да забравяме да пазим себе си, децата си и нашите очи.  Трябва да сме внимателни и да помислим за своите очи, защото празниците понякога крият опасности за тях, ще дам няколко примера: Коледната елха украсяваме всяка година. И независимо дали ще изберем свежа или изкуствена, добре е да помним, че трябва да пазим лицето и очите си от острите иглички и от клоните докато я монтираме.  При такова нараняване може да пострада сериозно предната част на очите – роговица. Трябва да внимаваме и ако украсяваме елхата с фин памук, брокат или гирлянди, да не попаднат частици в очите.

Лицето си можем да нараним и ако бързаме да вземем оставените под дървото подаръци. Децата са толкова развълнувани да видят какво им е оставил Дядо Коледа, че последното нещо за което мислим в този момент са очите. Подаръците, които избираме е добре да бъдат съобразени с възрастта, да нямат остри ръбове или малки части. Особено трябва да се внимава с арбалети, пистолети, пейнтбол и всички останали подобни играчки, които могат да са опасни за очите. Много популярни подаръци напоследък са таблети и „умните“ телефони. Трябва да бъдете готови обаче в последствие да ограничите времето, което детето ви прекарва пред устройството. Доказано на база многобройни проучвания е, че продължителния престой пред дигитални устройства е пряко свързан с развитие и задълбочаване на късогледството. Да прибавим към това и вредното влияние за целия организъм на синята светлина, която се излъчва от всички устройства. Нейното предозиране освен късни очни усложнения води до дразнене от естествена светлина, безсъние, депресии.

–     Във вихъра на празненствата често използваме много пиротехнически средства. Какви опасности крият те?

–      Използването на пиротехнически средства, напр. бенгалски огън, конфети, пиратки, фойерверки и др. може да бъде много опасно, никога не ги насочвайте към вашите или на заобикалящите ви хора очи. При попадане на чуждо тяло в окото се появява  зачервяване, сълзене, болка, силно дразнене. Не се опитвайте да го извадите сами, това е задача на очния специалист.  При използване на пиротехнически средства, нека да не забравяме, че тези средства могат да са много опасни и никога не трябва да са самоделно направени.


– И какви други съвети ще дадете?

– Да, мога да дам и още съвети… Ето например всички сме готови за отваряне на шампанското! Но тапата изхвърча понякога толкова бързо и силно! Непременно трябва да се уверим, че няма да удари окото на човека отсреща, болката е наистина доста силна, а травмата може да доведе до сериозни очни усложнения – вкл. до травматична катаракта и отлепване на ретината!

– Често контактните лещи са предпочитан аксесоар за промяна на външния вид в празничната нощ. Нещо повече да ни кажете за тях…

–       Виолетови, котешки или „вампирски“ очи са винаги интересни като аксесоари. Но не бива да се забравя, че грижата за тези специални контактни лещи е същата както за стандартните такива.  Неправилното им ползване може да доведе до бактериални инфекции, роговични увреждания – надрасквания и ранички, очна болка, червени очи, чувствителност към светлина и много други. Не бива да забравяме добрата лична хигиена, препоръчителния срок на ползване на лещите, както и препоръките на очния лекар. Никога не ползвайте чужди контактни лещи и не ги купувайте от неоторизиран източник.

– Какво да посъветваме шофьорите?

– Празниците са свързани с гостуване на роднини и приятели, прибиране в къщи след тържествата. Не забравяйте да шофирате внимателно в зимни условия, без да сте употребили алкохол и ако ползвате очила – те да не са забравени в къщи.  Не бива да забравяме, че никога не бива да шофираме след употребата на какъвто и да е алкохол. Дори  малко количество алкохол води до забавяне на нашите реакции, повишена възбудимост, неправилна преценка, замъглено зрение и много други – все реакции на организма, които застрашават не само нашия и на децата ни живот, а и на хората около нас – познати и непознати.

– А как влия алкохолът на зрението?

– Неминуемо се употребява алкохол в празничната нощ – от наздравица и умерена консумация до злоупотреба и трагични инциденти. Употребата на фалшиви алкохолни напитки, например може да бъде фатална за зрението. Тези напитки съдържат метанол – метилов спирт или мравчена киселина. При този вид интоксикация в началото се наблюдава намалена зрителна острота, която бързо прогресира до ослепяване. Дължи се на необратимо увреждане на зрителния нерв вследствие хиперемия, оток и атрофия на нерва, достигащи до пълна загуба на зрението. Поглъщането на големи количества фалшив алкохол са опасни не само за зрението, но и за живота.

– Как да завършим нашия разговор, д-р Узунова?

– Нека си пожелаем прекрасно настроение през предстоящите празници, здраве, щастие, късмет, една успешна и много вълнуваща Нова 2020 година!