АКЦЕНТИПРОЕКТИ

Предлагат на гостите на Пловдив иновативно туристическо колоездене с атрактивни екомаршрути

Туристическо колоездене с атрактивни екомаршрути, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив предлага на гостите на града Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия.
Такъв вид услуги се правят за първи път в България, а любопитната и много полезна иновация е по пилотния проект на тази неправителствена организация с наименованието  „INSiGHTS“ – „Интегрирани стратегии за бавен, зелен и здравословен туризъм“.
Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия е защитила успешно и работи успешно по тази кампания, като в момента проектът е фокусиран върху въвеждането в експлоатация на качествени маркови велосипеди за градски условия, които са закупени и доре вече доставени.
Наскоро проектът бе представен при голям интерес от изпълнителния шеф на Агенцията Велизар Петров по време на международния гастрономическия фестивал Slow Food, който се проведе в Пловдив.  На него АРР бе изключителен партньор на събитието, като екипът й се включи активно в организацията и провеждането му.
По време на презетнацията на „INSiGHTS“ – „Интегрирани стратегии за бавен, зелен и здравословен туризъм“, Велизар Петров обясни нагледно какво е постигнато до момента, защо проектът на неговата организация върви успешно и какви са перспективите в тази насока.

„Как можем да направим региони по-привлекателни за туристите по зелен и здравословен начин? Проектът INSiGHTS намира решенията на този въпрос чрез разработване на стратегии за туризма, които не само да направят региона по-привлекателен за туристите, но и защитават неговите природни и културни ресурси, обяви Велизар Петров.

Туризъм по един зелен и здравословен начин – това е въпросът, на който намираме отговор. Всички региони по INSiGHTS имат изключителни природни и културни ресурси и в същото време имат голям потенциал, свързан с бързо развиващата се тенденция за отдих като бавен, зелен и здравословен туризъм, коментира още Велизар Петров.

И обясни какъв е основният принос на проекта: „Разработваме осем интегрирани стратегии за устойчив туризъм. Те се разработват от партньорските региони и ще бъдат приспособими по целия регион на река Дунав.

Като резултат от проекта ще имаме: система за „умни“ карти, туристически пакети, водещи приложения за пътеки, нови туристически услуги свързани с еко-образование, насърчаващи екологично чист и здравословен начин на живот, както и мрежа за бавен туризъм, предлагаща развлекателни отдих програми и модел за екотуризъм за градските райони.

Проектът „INSiGHTS“ – „Интегрирани стратегии за бавен, зелен и здравословен туризъм“ е съфинансиран от фондовете на Европейския фонд за регионално развитие, посредством Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ .

Велизар Петров направи любопитна връзка между бавното и здравословно хранене, съхраняването на кулинарните традициии в регионите, местното кулинарно наследство, селото и „бавния, зелен и здравословен туризъм“ в Пловдив  за пловдивчани и гостите на града.

„Какво влагаме в понятието „домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите са сред въпросите, на които се опитвахме да отговорим по време на дискусиите“, каза още Велизар Петров.