АКТУАЛНОАКЦЕНТИВОДЕЩИ НОВИНИГРАДЪТ

Съвет за развитие на търговията – Хонконг кани наше НПО за сътрудничество и обмен

Трайно взаимно сътрудничество и обмяна на експертизи предложи Съвет за развитие на търговията – Хонконг на  българската Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия. Това стана на съвместна работна среща в Пловдив между ръководствата на двете неправителствени бизнес организации.
Двете страни се договориха за бъдещо партньорство по съвместни бизнес проекти, инициативи и кампании.
Хонконгската делегация гостува на Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия начело с генералния директор на компанията за Централна Европа  –  Вин Сом Чан, и маркетинг мениджърите Беата Балаш  и Недялка Наги.
„你好 (Nǐ hǎo), или на български „Здравейте!“, изненада с познанията си по китайски Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенцията.
После той запозна подробно гостите с дейността на ръководената от него организация и няколкото успешни проекти с европейско финансиране,  по които тя работи.

„Съвет за развитие на търговията – Хонконг е основан през 1966 с наредба на правителството, а дейността на нашата компания е подобна на търговските камари. Имаме официални представителства в 50 страни по света, ние сме нестопанска организация, поради което услугите на съвета са безплатни, обясни генералният й директор за Централна Европа  –  Вин Сом Чан.
И допълни, че основните направления в дейността на Съвета са подпомагане с безплатна регистрация на маркетингови възможности за българските фирми, безплатно автоматизирано получаване на списък с контакти в Хонконг за търсени продукти или услуги в срок от 48 часа. Освен това, организацията успешно намира по конкретно запитване на потвърден бизнес интерес от фирми със седалище в Хонконг в областта на 21 от най-важни индустрии.„Нашата агенция близо 25 години работи активно в областта на регионалното развитие, като е реализирала успешно проекти свързани с зелената инфраструктура, миграцията като инструмент за развитие, социалните предприятия, енергийната ефективност, бавния здравословен туризъм и др.  Тези проекти се реализират заедно с международни и български партньори – организации основно от Европа, с наши министерства, областни и общински администрации“, подчерта Велизар Петров.
Двете страни се договориха още за съвместни посещения на най-големите търговски панаири и изложения в Хонконг и Китай и търсене на възможности търговия с тези две страни чрез интернет платформата: www.hktdc.com, както и ползване на онлайн базата данни с повече от 100 000 хонконгски фирми на адрес: http://sourcing.hktdc.com

Междувременно веднага след работната среща екип на Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия участва в национален бизнес семинар на тема „Зоната на Големия залив: възможности за българския бизнес“.
Форумът бе организиран от Съвета за развитие на търговията – Хонконг съвместно с Търговско-промишлената палата – Пловдив в хотел „Тримонциум Рамада“ и разкрива какви бизнес връзки могат да направят българските фирми с Китай, използвайки предимствата на Хонконг.
„Хонконг играе незаменима роля в международната търговия с Китай. Поради близостта си с Китай, се превърна в регион, където продуктите, предназначени за китайския пазар, могат да бъдат представени за първи път. Все повече български компании възнамеряват да засилят търговските си отношения с Китай и Хонконг – като прозорец към Китай – може да бъде най-добрият партньор за установяване на глобални пазари и бързо ускоряване на китайската търговия“, коментира още Велизар Петров. – Бизнес форумът бе много полезен, защото обсъди най-новите теми, свързани с региона и предостави пазарна информация, която може да подпомогне фирмите в откриването на нови бизнес възможности“.