АКТУАЛНОВОДЕЩИ НОВИНИГРАДЪТПРЕСЦЕНТЪР

National Geographic: Защо Пловдив е най-старият град в Европа

Пловдив е най-старият град в Европа. В Пловдив са запазени много антични паметници, включително римски амфитеатър от 1-ви век, твърдят британски археолози, които публикуваха наскоро резултатите от последните си изследвания на древните градове. Най-старите са в Близкия изток, а в Европа – на Балканите.
Според класацията, публикувана в британския вестник „Дейли телеграф”, Пловдив е шестият най-стар град в света. В нея са включени само градове, които не са изчезнали, не са изоставяни и все още са действащи общини. Най-стар съществуващ град в света е палестинският град Йерихон, а в Европа – българският град Пловдив.
Според публикацията на „Дейли телеграф” градът е създаден през 4000 г. пр. н.е. и е вторият по големина в България след София. В него живеят 379 882 души. Изданието описва Пловдив като много важен икономически, културен, просветен и транспортен център за страната ни, където са запазени множество антични забележителности, включително римския стадион, амфитеатър и турски бани. Съществуват доказателства, че
на същото място е имало и още по-старо селище, основано около 6000 г. пр. н.е..
Най-важното писмено свидетелство за важността на града датира от II век и е на Лукиан, гръцки писател и ритор, роден в Сирия. „И наистина, това е най-големият и най-прекрасният град в света. Красотата му се вижда отдалече и славата му се носи навсякъде”, пише той.
Йерихон е признат за най-старият съществуващ град в света. Той е основан 9000 пр. н.е. В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Градът се намира в сегашна Палестина на Западния бряг до река Йордан. В момента там живеят около 20 000 души.
На второ място е Библос, създаден през 5000 г. пр. н.е. в Ливан.
Градът е основан от финикийците, които го нарекли Гебал, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името „Библос“. От името на този град идва и наименованието на Библията. Сега главни туристически атракции са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата „Свети Йоан Кръстител“.
На трето място се нарежда сирийският град Алепо, който е основан през 4300 г. пр.н.е.. Алепо е най-населеният град в днешна Сирия. В него живеят 4,4 млн. души.
По същото време – 4300 г.пр.н.е, – заедно с Алепо е основан и Дамаск. След това е иранският град Суза, създаден през 4200 г. пр. н.е.. Преди да бъде завладян от асирийците, той бил главен град на Еламската империя. Намира се на 250 км източно от река Тигър, в днешната югозападна част на Иран.
На шесто място, заедно с Пловдив, археолозите нареждат Фаюм в Египет и Сидон в Ливан.
Последното 20 място сред най-старите градове в света е отредено за индийския град Варанаси, основан през 1000 г. пр.н.е. Той е разположен на западния бряг на река Ганг и е важен център както за хиндуистите, така и за будистите.
Преди година археолози обявиха, че са намерили край Пазарджик и най-старото европейско селище – град, заобиколен от 5-метрови стени, основан около 7000 г. пр.н.е.. Освен Пловдив, на Балканите има още много градове, основани преди хилядолетия – Атина (около 3000 г. пр.н.е.), Стара Загора (2800 г.пр.н.е.), Акротири (3000 г.пр.н.е), Сескло (3700 г. пр. н.е.) и т.н.
В същото време телевизионният канал National Geographic направи обширен репортаж, а после и специален филм за културно-историческите обекти в Пловдив.
Поредицата от филми за града под тепетата бяха заснети по проекта „Провеждане на целогодишна рекламна кампания на дестинация България по водещи паневропейски телевизионни канали“, чийто бенефициент е Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Снимачният екип на телевизионния канал засне продукцията „Metropolitans“. Формата на предаването цели представяне на начина на живот в големия град като очарователен микс от античното културно наследство и модерното настояще. Акцентът е върху културно-историческите паметници в Пловдив, с цел популяризиране и утвърждаване на България като атрактивна туристическа дестинация с уникално културно и историческо наследство. Екипът снима предаването „Metropolitans“ в Регионалния археологически музей (РАМ-Пловдив), Регионалния етнографски музей, Античния театър, Римския стадион и Древния форум – „Одеон“.
Проектът „Провеждане на целогодишна рекламна кампания на дестинация България по водещи паневропейски телевизионни канали“ включва провеждане на телевизионна кампания на няколко вълни по паневропейски тв канали с излъчвания на рекламни клипове, както и заснемане на репортажи и тематични предавания. Излъчването на репортажи от водещи телевизионни канали е ефективно средство, което ще допринесе за създаване и утвърждаване на позитивен имидж за страната, увериха от National Geographic.

Вашият коментар