ВОДЕЩИ НОВИНИПРЕСЦЕНТЪРСПОРТ

Константин Писков стана вицешампион на престижeн планински полумаратон в Австрия

Съдийският комисар и делегат на БФС Константин Писков стана вицешампион на изключително престижния и тежък планински полумаратон „Stinatzer Halbmarathon“ в Австрия.  Пловдивчанинът стана втори след бившия национален състезател на Австрия на средни и дълги бягания – Райхард Пургсталер във възрастовата група при мъжете над 50-годишна възраст.
Константин, който е бивш международен рефер на ФИФА, бе дори близо до победата по атрактивното трасе от 21,1 км, но в последните километра изпусна успеха. Австриецът, който е с 5 години по-млад от българина, измъкна първото място и титлата само със 17 секунди разлика. Трети, на близо 2 минути след българина, се класира друг представител на домакините – Йохан Броттрагер.
Победител в генералното класиране стана унгарецът Кипроп Козгей с време 1.12.21.
Планинският полумататон „Stinatzer Halbmarathon“ се проведе за 24-та поредна година и се счита за едно от най-силните състезания по пресечена местност в Европа.
Надпреварата бе нощна, трасето изключително тежко, при денивилация от над 500 метра и събра австрийското балканско градче Штинац почти целия крос елит на нашия континент.


„Радвам се много на успеха – второто място, въпреки че имах сили да стана и шампион. Полумаратонът в Австрия бе с много силен, с тежко трасе, силно пресечено, а стартът макар и вечерта, бе в много топло време – 34 градуса“, сподели Константин.
Той разказа и една любопитна история – в състезанието е участвала и една много колоритна кенийка, която е станала и победителка при жените.
„След като я поздравих за първото място, я попитах дали не иска ли да стане съдия по футбол, и че аз мога да й помогна със своите контакти като бивш международен рефер на ФИФА и участник като съдия на световно първенство. Тя ми отговори, че знае какво е, защото брат и бил футболен съдия в Кения, но щяла продължи да бяга маратон, защото било за  нея много по-лесно“, каза още Писков.
Нека примомним, че в началото на годината пловдивският лекоатлет спечели престижно трето място на супермаратона „Egerszegi Decathlon“ в Унгария. Традиционната надпревара се проведе планинските райони над Залаегерсег и тогава събра близо 1000 маратоци във всички възрасти от почти цяла Европа, както и състезатели от други континенти като Азия и Америка.
Константин Писков е 9-кратен държавен шампион на България на средни и дълги разстояния и бивш национален състезател и майстор на спорта. Най-доброто му международно класиране е бронзов медал на Европейско първенство  на 5000 метра, както и 5-то място на Световното първенство в Нова Зеландия през 2010 година.
В момента той е и вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика за ветерани.
Константин Писков е доктор по икономика и университетски преподавател.