АКТУАЛНОАКЦЕНТИВОДЕЩИ НОВИНИОБЩЕСТВО

Основно училище „Гео Милев“ с рекордните 3 отличия от националния конкурс „Учител на годината“

Цели три отличия получиха педагози от пловдивското основно училище „Гео Милев“ от престижния национален конкурс на Синдиката на българските учители – „Учител на годината“.
Анелия Кирова, която от 8 години ръководи успешно школото, получи специална награда „Директор на годината“ от председателя на СБУ д-р Янка Такева.
Сред удостоените с приз в същата категория е и заместничката й Стоянка Йорданова.
Двете взеха отличието за своята ефективна работа като ръководители на училището, в което се обучават 98 % деца билингви.
Признание в направление „Начално образование“ получи и младият учител Боян Бодуров за своите нестандартни методи на работа да увлича децата, за които българският не е майчин език, като им поставя образователни задачи и заедно снимат кратки видеа в платформите „Тик Ток“ и „Инстаграм“.
„Много съм щастлива, че в ОУ „Гео Милев“ идват 3 приза от този 24-ти национален конкурс на СБУ „Учител на годината“. Специалната награда на председателя д-р Янка Такева за мен и за двамата колеги е заслужено признание за труда ни, за отдадеността на професията и за високия професионализъм. Заедно сме посрещнали много предизвикателства в професията. Пожелавам на всички здраве и сили да продължат напред, в трудното и благородно поприще“, коментира директорът на училището Анелия Кирова.
С трите приза в класацията „Учител на годината“, екипът на ОУ „Гео Милев“ в Пловдив, постави своеобразен рекорд по отличия за едно школо в този авторитетен национален конкурс на Синдиката на българските учители в една година, коментират специалисти.
Нека припомним, че основно училище „Гео Милев“ едно от най-старите учебни заведения на Пловдив. Намира в Стария град и се слави от години с успешно обучение чрез нетрадиционни форми на ученици, чиито майчин език не е български.
Педагозите в школото често използват нестандартни и експериментални, но ефективни преподавателски похвати, за да мотивират своите ученици билингви, обучавани в мултикултурна среда. Училищният екип е привърженик на позитивното образование.
Неформалните методи на работа в основно училище „Гео Милев“ са не само успешни, но и създават позитивна и увлекателна образователна среда. Те са добра практика за постигане на ефективна образователна интеграция не само за децата в школото, но и показват иновативни успешни форми в социализирането на ученици, растящи в двуезична среда, смятат експерти.
Традиционните награди „Учител на годината“ се организират ежегодно от Синдиката на българските учители, а заради противоепидемиологичните мерки и извънредно положение за първи път те бяха връчени с онлайн-церемония.
Освен педагозите от екипа на ОУ „Гео Милев“, с призове в класацията „Учител на годината“ са още старши учителят от ОУ „Кочо Честеменски“ Мариана Иванова, колежката й от ОУ „Алеко Константинов“ Мариана Найденова и главния учител от Математическата гимназия д-р Цветана Димитрова. Сред наградените тази година е и директорката на ДГ „Детски рай“ в Куртово Конаре.
Отличените пeдагози ще получат своите специални позлатени статуетки на официално тържество в Регионалния инспекторат по образованието лично от началника му – Иванка Киркова.