АКТУАЛНОАКЦЕНТИСПОРТ

Футболният правилник показва: Решенията на Кабаков в мача Лудогорец – Черно море са правилни!

Ден след равенството на Лудогорец с Черно море /1:1/, интернет пространството се напълни с всякакви разносопочни мнения, анализи и коментари за съдийството на Георги Кабаков, но футболният правилник показва, че решенията на пловдивския рефер в голяма степен са правилни.
Кабаков доказа, че знае футболните правила много повече от всичките му там „разбирачи“ и затова е ценен високо в Европа, а ръководи с успех и мачове на Световни първенства, сочат фактите.
Нека припомним, че от ръководството на Лудогорец изявиха претенции към рефера за две ситуации в двубоя. Едната бе в 87-мата минута, когато гол на Клаудио Кешеру не бе зачетен заради нарушение срещу вратаря на „моряците“ Миодраг Митрович.
Ето какво гласи съдийският правник за настоящия сезон 2019/2020, одобрен от Борда на Международната футболна асоциация, относно ситуацията, цитиран от популярната спортна наша медия DSport.bg:

„Счита се, че вратарят контролира топката с ръцете си, когато:

Топката се намира между двете му ръце или между едната му ръка и някаква повърхност (напр. земята, собственото тяло) или той я докосва с която и да е част от ръцете си, освен ако топката неочаквано е отскочила от него или след като той е направил спасяване.
Държи топката на дланта на протегнатата си ръка.
Когато тупка топката в земята или я подхвърля във въздуха.
Когато вратарят държи топката в ръцете си, той не може да бъде атакуван от противник“.

Освен уточненията за привилегията на вратаря и контролът му върху топката, тук може да влезе в сила и друго пояснение по Правило 12 (което на съдийски език отговаря чисто и просто за нарушенията в игрова обстановка).
В правилника се казва още, че „нарушение се отсъжда, ако състезател влиза в единоборство по опасен за противника начин“.
Предвид това, че вратарят на Черно море е паднал на земята в опита си да хване топката, кракът на Кешеру се озовава на сантиметри от лицето и горната част на тялото му.
При преценка на съдията, ситуацията може да се тълкува и като опасно атакуване на противников състезател.