АКТУАЛНОБЪЛГАРИЯВОДЕЩИ НОВИНИ

Училището в Ягодово чества 24 май с „Галерия на открито“ и два спектакъла

С „Галерия на открито“ и два спектакъла, ученици и преподаватели от основно училище ,Неофит Рилски“ в Ягодово, отбелязаха 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.
В навечерието на празника учениците подредиха в училищния двор свои авторски рисунки. Всички творби бяха на участниците от клуб ,,Арт ателие“, създаден по тазгодишната Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта.“
Малките талантливи творци използваха умело
креда, акварел и темперни бои за своите пейзажи, портрети и натюрморти, под вещото ръководство и насоки на техния ръководител Иванка Грозданова. Със свои новаторски идеи в творбите си, учениците използваха изкуството, за да развиват социално-емоционалните си умения за общуване, емпатия, взаимопомощ .
„Заглавието на изложбата е препратка към името на Музея на открито във Флоренция, а събитието бе включено в празничната програма ,,Фестивал на таланта“, посветен на 24 май, обясни директорът на училището Петя Кирова. Тя лично поздрави младите художници и техния преподавател и изрази амбициите си за участие в Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта.“ и през следващата учебна година.


С много емоции и настроение премина празничната програма, в която на специално подготвена сцена на открито, всички се насладиха на прекрасната игра на малките актьори в спектакъла „Котаракът в чизми“ и мюзикъла „Красавицата и Звяра“.
Представлението „Котаракът в чизми“ бе подготвено и пресъздадено под ръководството на Цонка Голева и бе по мотиви на световноизвестната едноименна приказка на Шарл Перо. В него ученици, учители и родители се забавляваха с котарака, който може да говори и напътства своя господар.
Мюзикълът „Красавицата и звяра“, бе умело подготвен и пресъздаден от учителя Нина Иванова. Спектакълът е представителна изява на училищната група по танцово изкуство, създадена по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта.“