АКТУАЛНОАКЦЕНТИПРЕСЦЕНТЪРСПОРТ

Световен карате експерт изнесе лекции пред дипломанти от Пловдивския университет

Световноизвестният карате експерт – проф. д-р Зигфрид Волф, изнесе лекции на студенти дипломанти от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, тези дни.  Привилегията да се срещнат лично с него и да присъстват на лекциите му имаха голяма част от магистрите по спорт във висшето учебно заведение, които провеждаха по това време в Китен своята практика по водни спортове.
Германецът, който е световен шампион по карате и президент на немската федерация, говори за важната роля и значение на каратето в съвременните бойни спортове, както и за това как това бойно изкуство може да бъде ефективно използвано за преодоляване на нарастващата агресия в съвременното общество.
Проф. д-р Зигфрид Волф, който точно преди  година, бе удостоен с престижното звание „Професор емеритус“ на Пловдивски университет, гостува от няколко дни у нас по лична покана на зам.-ректора на ПУ и декан на Спортния факултет проф. д-р Веселин Маргаритов.
Зигфрид Волф провежда  дългогодишната си научна работа и сътрудничество с Пловдивски университет, благодарение именно на проф. Маргаритов.
Германецът е всепризнат с големите си заслуги в популяризирането и развитието на световното карате.

За студентите бе голяма чест да се срещнат с професор емеритус д-р Зигфрид Волф, той е водещ в света преподавател, специалист и треньор в своята област. Освен това, той е голям приятел на университета, с него нашият ВУЗ работи активно от години на високо научно ниво и по отношение на изключително полезно и ползотворно взаимно сътрудничество и научен обмен. С него повече от 20 години  Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ си сътрудничи активно , каза проф. д-р Веселин Маргаритов.
Нашият професор разкри още, че от новата учебна година 20 германски студенти ще бъдат приети да учат „Спорт“ и магистърска програма по бойни изкуства в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
Зигфрид Волф е има близо 100 медала от национални, европейски и световни първенства, става световен вицешампион – индивидуално на Световно първенство в Токио, а заедно с отбора на Германия и отборен световен вицешампион.  Бил е национален треньор в немската джудо федерация, секция карате; както и треньор на представителния отбора по карате на Бундеслигата на Германия. Получава 9-ти дан за високи заслуги и по повод 50 години активна спортна дейност. Притежава най-високия треньорски „А“ лиценз по карате, като неговите учениците са печелили десетки титли от Европейски и Световни първенства.„Удоволствие беше за нас да се срещнем със доказан световен специалист като Зигфрид Волф, от такива хора винаги има какво да научи много. Лекциите му бяха изключително интересни и представени професионално, с много примери от живота. Наистина за нос това бе уникален шанс да се запознаем с проф. Волф“, коментира Цветан Гугалов, магистър по спорт в ПУ.

„Зиги Волф е голям приятел не само на нашия университет, Пловдив, но и на България. Той многократно е посещавал нашата страна и по-точно Българската федерация по карате, обясни още проф. д-р Веселин Маргаритов – През април 2007 година съвместно с доцент Александър Тодоров, Волф участва в разработването на съвместна стратегия за развитието на каратето в България и Германия. Немската федерация по карате предложи свой модел за развитие на този атрактивен спорт, който да бъде приложен в българските училища. Бе разгледана обстойно и възможността за съвместни лагери и школи между българските и немските отбори“, допълни още професор Маргаритов.