АКЦЕНТИГРАДЪТ

Етнофестивалът „Puldin Etno Fest“ превзема Пловдив на 5 и 6 юли

Puldin Etno Fest превзема Античния театър в Пловдив на 5 и 6 юли с изявата на десет от най-емблематичните етно изпълнители. Вратите отварят в 19.30 часа, а след това публиката ще се наслади на четиричасови спектакли с изпълненията на прекрасните участници.   пише PlovdivTime.bg
На 5 юли на сцената ще се качи неотразимата етно дива  Деси Добрева в изцяло нов проект с автентичния Нено (Романено проджект). Топлият глас на Деси в комбинация с акордеона и галещия глас на Нено,страхотните музиканти и етно репертоара, ще направят тяхното участие сред най-запомнящите на фестивала. В същата вечер ще чуем и студентската етно формация от Пловдив „Жарава”, която с изключителните си изпълнения покорява световните етно класации и вярната си публика. В първия фестивален ден на сцената ще се излязат и Мonistra –  може би най-добрата македонска етно формация, която успешно съчетава традиционната етно музика с модерно звучене и аранжименти. Гостите на Puldin Etno Fest ще се насладят още на проекта GloBalKan, зад който стоят четирима виртуозни музиканти: Недялко Недялков – кавал, Стоян Янкулов -Стунджи – ударни, Петър Миланов – китара и Владимир Кърпаров – саксофон. На сцената в Античния театър с бандата ще се качи и гръцката звезда Martha Mawroidi и всички заедно ще представят на фестивала премиера на дебютния си албум. Последни в първата фестивална вечер са Gipsidelica – група, която се изявява основно в Източен Лондон. Формацията се ръководи от Миро от популярната някога българска банда Джанго Зе в компанията на Freddy Stitz и Tansay Omar, които забиват в трудно подлежащия на определение стил балканска психоделична етно-рок инфузия. 

Фестивалната програма на 6 юли е също толкова завладяваща. Първа сцената ще покори неотразимата Нина Николина с нейната група от виртуозни музиканти: Калин Вельов – барабани и перкусии, Мартин Ташев – тромпет и вокал, Ясен Велчев – клавишни, Таня Първанова – вокал. Проектът „Джаз & Традиция” е вдъхновен от златните хитове на българския песенен фолклор, поднесени с висока класа и неподражаем съвременен стил. Ще чуем още  „Чубрица”  – един изцяло нов проект, чиято премиера ще е на сцената на Античния театър и в който четирима добре познати музиканти:световният шампион бийтбоксера Skiller,Атешкан Теофилов – китари, Венера Тодорова –вокал, и Димитър Горчаков – електронно пиано, ще забъркат цветни музикални аромати в разнообразие от етно вариации. Гостите на Puldin Etno Fest ще чуят и Oratnica, която е сред лидерските български етно групи,  интерпретиращи по свой, напълно иновативен начин фолклорната музика, като умело смесват традиционните тъпан, кавал и вокал с австралийско диджеридо, перуански кахон, акустични дъбстеп и дръм енд бейс ритми. Не по-малко интересни за слушане са и „Френски джипси суинг”  – специално създаден за фестивала проект, колаборация от музиканти членове на двете групи Para Hot Jazz и Hot Club de Plovdiv: Влади Михайлов (виола), Димитър Благоев (китара), Петър Койчев (китара),Христо Минчев (контрабас) и със специалното участие на легендата Веселин Койчев (китара). Програмата на музикалната среща на двете групи може да се определи като „jazz manouche,swing manouche,jipsy jazz“ или в свободен превод френски цигански джаз, вдъхновен от емоцията на Джанго Рейнхард и Стефан Грапели – прекрасна музика, която може да освежи душата на всеки слушател. В рамките на Puldin Etno Fest  ще чуем още не безизвестните „Тъпани и гайди” – формация за алтернативен фолклор на музикантите Хорхе, Бъни, Росен, Григор, Костадин, Лазар и Валентина. Те не са облечени в носии,потури и калпаци,но поднасят красотата на българския фолклор и на каба гайдите в умело съчетание с диджеру и кахон като изпълненията им винаги съумяват да докоснат сърцата на  публиката.
Между сетовете на отделните изпълнители зрителите ще се насладят на  уникални танцово-музикални и шоу импресии на формация „Елика”. 
Пред Античния театър ще има разположен арт базар на ръчно изработени стоки, няма да липсват също храна и напитки.
Цената на еднодневния билет е 15 лв.